Ceny potravin ve světě vzrostly o třetinu

26.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Světové ceny potravin vzrostly za leden a únor meziročně o 30 procent a hrozí, že miliony Asiatů kvůli nim postihne extrémní chudoba. Dalším rizikem je oslabení ekonomického růstu v regionu, uvedla dnes Asijská rozvojová banka (ADB).

V mnoha asijských ekonomikách se vyšší ceny projevily desetiprocentní potravinovou inflací. Podle ADB to znamená, že se 64 milionů lidí může dostat pod hranici chudoby. Zhorší se tím i životní úroveň rodin, které již v chudobě žijí.

Ceny potraviny rostou kvůli dražší ropě, výpadkům produkce po špatném počasí a kvůli omezením exportu několika producentských států. Pokud vyšší ceny potravin a ropy přetrvají po zbytek roku, mohly by snížit ekonomický růst Asie až o 1,5 procentního bodu.

Některé země zasáhne situace více než ostatní. Například inflace v Singapuru je na potraviny velmi citlivá, protože městský stát musí většinu potravin dovážet. Jižní Korea, kde tvoří potraviny relativně malou část spotřebního koše, naopak zvládne situaci lehce.

Rychlý růst cen potravin je vážnou brzdou regionu, který se rychle vzpamatoval ze světové ekonomické krize. Inflace cen potravin poznamená v Asii zejména chudé rodiny, protože na potraviny dávají až 60 procent příjmů. V rozvíjejících se zemích Asie žijí dvě třetiny chudých světa, zhruba 600 milionů lidí, kteří mají na den 1,25 dolaru a méně.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita