Co se změní v programu Zelená úsporám

21.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V dotačním programu na podporu zateplování budov a ekologického vytápění Zelená úsporám v současnosti chybí téměř osm miliard korun. Schodek chce ministerstvo životního prostředí řešit mimo jiné tím, že v programu přestane poskytovat dotace veřejným budovám. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr Tomáš Chalupa s tím, že by měly být uspokojeny všechny dosud nevyřízené žádosti. V programu Zelená úsporám bylo zatím schváleno téměř 37.500 žádostí, dalších skoro 25.000 žádostí je úplných a před schválením. Více než 16.600 žádostí je neúplných a žadatelé budou muset dokumentaci doplnit.

Zkrácením podpory pro veřejné budovy se podle Chalupy ušetří čtyři miliardy korun. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence. Celkem MŽP eviduje 79.093 žádostí o dotace Zelená úsporám. Zatím byla žadatelům proplacena částka 4,28 miliardy korun.

"Museli jsme se vypořádat s celým problémem a zároveň jsme chtěli uspokojit co největší počet soukromých žadatelů o podporu v programu Zelená úsporám, pro které byl program původně určen. Velmi mne mrzí, že města a obce nedostanou podporu, nicméně mají na rozdíl od soukromých žadatelů další možnosti, jak žádat o příspěvek," uvedl Tomáš Chalupa.

Podle ministra je nyní prioritou vyřízení stávajících žádostí. Znovuotevření programu Zelená úsporám pro příjem nových žádostí prý momentálně vůbec není ve hře.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita