Krize v eurozóně se opět vrací, vážně se mluví o Španělsku

19.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Výnosy desetiletých španělských dluhopisů dnes ráno vystoupaly na historický rekord. Informuje o tom analytický internetový server Eurointelligence. Dluhová krize se tak začíná šířit i do kriticky důležité země, přestože unijní prezident Herman Van Rompuy ještě před několika dny tvrdil, že Španělsko je mimo nebezpečí nákazy.

Ekonomové dlouhodobě upozorňují, že Španělsko je na záchranu příliš velké, na rozdíl od Řecka, Irska či Portugalska. Prohloubení jeho problémů by tak teoreticky mohlo znamenat rozpad eurozóny a konec evropské jednotné měny. Agentura Reuters dokonce cituje několik analytiků, kteří očekávají, že eurozónu začnou v dohledné době opouštět jednotlivé členské státy.

Za zhoršením současné situace stojí především šíření obav z případné restrukturalizace řeckého dluhu, která může ohrozit některé banky a státy eurozóny by navíc přišly o část peněz, jež Řekům poskytly jako pomoc. Spready, tedy procentuální rozdíl proti německým dluhopisům, v případě Španělska vzrostly ráno až na 2,356 procenta. Celkový výnos se tak pohybuje kolem 5,6 procenta a náklady na správu státního dluhu země citelně rostou.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita