Sociální sítě opanují stále víc děti

18.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Děti stále častěji používají internetové sociální sítě, jako je třeba Facebook. Neuvědomují si ale mnohdy rizika, která využívání podobných stránek přináší. Mladí Češi patří mezi evropskými vrstevníky k těm nejaktivnějším v zapojování k sociálním sítím. Ukázal to průzkum organizace EUKidsOnline, jehož výsledky dnes představila Evropská komise.

Podle ní má v Evropské unii mezi dětmi, které používají internet, profil na některé sociální síti 38 procent dětí ve věku devět až 12 let a 77 procent mladých ve věku 13 až 16 let.

V Česku u skupiny třináctiletých až šestnáctiletých má profil na některé síti 90 procent z nich. Více už to v rámci 25 zahrnutých evropských zemí bylo jen v Norsku (92 procent) a ve Slovinsku (91 procent). U skupiny devítiletých až dvanáctiletých to v Česku platí pro 52 procent dětí, což je osmé nejvyšší číslo z 25 zemí. Nejvíce to bylo 70 procent, a to v Nizozemsku; nejméně naopak 25 procent ve Francii.

"Stránky sociálních sítí navštěvuje stále více dětí, ale mnohé nepodnikají všechny kroky potřebné k tomu, aby se na internetu chránily," varovala eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová. "Tyto děti se vystavují nebezpečí a mohou být ohroženy pronásledováním a dospělými, kteří navazují kontakty s dětmi za účelem sexuálního zneužití," podotkla.

Podle ní by firmy provozující sociální sítě měly okamžitě nastavit výchozí profily nezletilých tak, aby byly přístupné pouze pro schválený seznam kontaktů a nepřístupné pro internetové vyhledávače.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita