Spotřeba energií půjde v příštích letech nahoru

18.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemská spotřeba elektřiny v roce 2040 dosáhne zhruba 78 terawatthodin, což ve srovnání se současnou spotřebou představuje růst o více než čtvrtinu. Vyplývá to z analýzy, kterou provedl Operátor trhu s elektřinou (OTE) ve spolupráci se společností EGÚ Brno. Ve výrobní sféře by za 30 let spotřeba elektřiny měla činit kolem 59 TWh, spotřeba domácností 19 TWh.

Nejvýraznější nárůst spotřeby energie v hospodářské sféře je očekáván v sektorech dopravy a služeb. U domácností poroste spotřeba energie zejména kvůli jejich postupnému přibývání. Růst poptávky po elektřině očekává OTE v celém středoevropském regionu.

"I přes dosažení výrazných úspor bude celkový trend ve vývoji spotřeby elektřiny kladný, a to zejména v důsledku předpokládaného hospodářského růstu, zvyšování životní úrovně obyvatelstva a pravděpodobně také díky rozvoji nových oblastí spotřeby, mezi kterými se jako nejvýznamnější jeví spotřeba na provoz elektromobilů," uvádí v analýze OTE.

Růst spotřeby čekají odborníci také u zemního plynu. Bude to způsobeno zejména výstavbou paroplynových elektráren a větším využitím plynu pro výrobu elektřiny. V roce 2040 by výrobní sféra mohla spotřebovat až 112 TWh plynu, což je nárůst o 94 procent proti roku 2009. Počítá se však s tím, že by nebyly prolomeny územní limity těžby uhlí. V případě jejich prolomení by spotřeba plynu u podniků byla nižší.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita