Týdenní komentář: 2272 nebezpečných výrobků

15.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Loni byl zaznamenán rekordní počet nebezpečných výrobků. Vůbec minulý týden byl relativně bohatý na negativní zprávy. Jaké byly další?

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Rekord, bylo nahlášeno 2272 nebezpečných výrobků
Do výstražného systému Rapex loni členské státy Evropské unie zařadily rekordních 2272 nebezpečných výrobků, zatímco o rok dříve jich bylo 2011. U 1985 loni evidovaných výrobků odborníci vyhodnotili riziko jako závažné, vyplývá ze statistik, které ve výroční zprávě zveřejnila Česká obchodní inspekce. Pomocí Rapexu si státy EU vyměňují informace o nebezpečných výrobcích, které poté stahují z trhu. Podrobná zpráva o činnosti systému Rapex v roce 2010 bude zveřejněna v květnu.


2. Stavební veřejné zakázky letos klesnou o 40 procent
Objem veřejných zakázek ve stavebnictví proti loňsku podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví letos klesne o téměř 40 procent. Loni byly vypsány veřejné tendry za 122 miliard korun. Sníží se i rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle prezidenta svazu Václava Matyáše proto krize ve stavebnictví neskončí. Až do roku 2013 nejsme velkými optimisty, uvedl Václav Matyáš na stavebních veletrhu v Brně.


3. Průměrná cena benzinu na dosah rekordních hodnot
Průměrná cena benzinu Natural 95 u čerpacích stanic se blíží k hranici 35 Kč/l, v některých krajích ji už překročila. Za uplynulý týden zdražil benzin v průměru o 49 haléřů na rekordních 34,86 Kč/l. Cena nafty vzrostla o 36 haléřů na 34,33 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.


4. Třetina prostředků státu na IT je plýtváním
Stát vynakládá 30 až 35 procent výdajů na informační technologie zcela zbytečně. Státní úředníci nejčastěji nakupují nepotřebné služby nebo nevhodné produkty. Vyplývá to z průzkumu znaleckého ústavu Apogeo Esteem. Ve zhruba čtvrtině případů může za neefektivní využití prostředků na IT nedostatečná analýza projektů, v pětině pak chybné zadání, které poptává neadekvátní řešení.


5. Důvěra německých investorů klesá
Důvěra německých investorů a analytiků v dubnu klesla více, než se čekalo, zejména v obavách z inflace a nepokojů v zahraničí, hodnocení současné situace se však opět zlepšilo a ekonomické vyhlídky země zůstávají dobré.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Další místa v projektu CzechAccelerator 2011 – 2014
O podporu v rámci projektu CzechAccelerator 2011 – 2014 mohou zájemci žádat do 8. 5. 2011. Vybraní účastníci z řad technologických MSP budou moci ve druhé polovině 2011 hledat strategické partnery na západním nebo východním pobřeží USA.


2. Obchodníci budou mít zakázáno prodávat zboží pod cenou a vybírat poplatky
Obchodníci by i po plánovaném zrušení zákona o významné tržní síle měli mít zakázáno prodávat zboží pod cenou, vracet některé zboží dodavatelům či od nich vybírat různé poplatky například na výrobu reklamních letáků. Počítají s tím návrhy novel zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách, které jako náhradu za zákon o významné tržní síle vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.


3. Některé nové byty mohou dále zlevňovat
Na českém realitním trhu je možné očekávat další pokles cen nemovitostí. Některé nové byty můžou zlevnit až o 30 procent. Snížení cen ale čeká i část panelákových bytů, kancelářských budov nebo skladů. Důvodem je přebytek nemovitostí na trhu. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí katedry oceňování Bankovního institutu vysoké školy Petr Ort.


4. Průmysl je na tom v eurozóně dobře
Průmyslová výroba v eurozóně v únoru zrychlila meziměsíční růst na 0,4 procenta, v celé Evropské unii naopak její růst zpomalil na 0,2 procenta. Informoval o tom Eurostat. V lednu nárůst činil u unijních zemí platících eurem 0,2 procenta, zatímco u "sedmadvacítky" to bylo 0,5 procenta.


5. Rychlovlaky budou jezdit mezi Polskem a Českem
Cesta vlakem z Česka do Polska se může v budoucnosti výrazně zkrátit. Mezi oběma zeměmi by měly začít jezdit rychlovlaky, napsal polský list Rzeczpospolita. Podle deníku se na spolupráci ve věci propojení železniční sítě pro rychlovlaky dohodlo polské ministerstvo infrastruktury s českým ministerstvem dopravy. Rychlovlaky by měly jezdit z Varšavy do Vratislavi a dál do Prahy a z Katovic přes Ostravu a Brno dále na Vídeň. Během tří měsíců vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat přípravami propojení, napsala Rzeczpospolita.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT