Stavební veřejné zakázky letos klesnou o 40 procent

13.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem veřejných zakázek ve stavebnictví proti loňsku podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví letos klesne o téměř 40 procent. Loni byly vypsány veřejné tendry za 122 miliard korun. Sníží se i rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle prezidenta svazu Václava Matyáše proto krize ve stavebnictví neskončí. Až do roku 2013 nejsme velkými optimisty, uvedl Václav Matyáš na stavebních veletrhu v Brně.

Ve stavebnictví loni přišlo o práci přes 30.000 zaměstnanců. Podle svazu bylo dokončeno o 5,5 procenta méně bytů, meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu méně bytů. Nebyla zahájena ani jedna dopravní stavba.

Další pokles veřejných i soukromých investic může podle Matyáše letos v Česku připravit o práci podle dřívějších odhadů svazu až 40.000 lidí. V odvětví pracovalo včetně živnostníků kolem 450.000 lidí.

Stavební výroba v Česku se v roce 2010 podle Českého statistického úřadu snížila meziročně o 7,8 procenta. Předloni klesla přibližně o procento. Velký podíl ve výkonech stavební produkce podle svazu tvořily stavební práce na fotovoltaických elektrárnách, které činily přes 50 miliard korun a jsou do budoucna neopakovatelné.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita