Zálohujete si pravidelně důležité informace?

14.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ukradené notebooky, poškozená média CD a DVD, havarované pevné disky, to vše a mnoho dalšího patří do běžné reality, s níž se majitelé dat musí v často nejméně vhodných okamžicích vypořádat. A právě tyto situace ve své nejelementárnější ideové podstatě řeší oblast zvaná zálohování.

"V mnoha ohledech nezáleží na tom, zda ztráta postihne soukromé fotografie z posledních pěti dovolených nebo databázi bankovního domu. Smysl zálohování dat se v těchto případech nijak neliší. Rozdíl spočívá v hodnotách, o které majitelé přicházejí a v technickém či spíše technologickém přístupu k zajištění bezpečné zálohy,” komentuje situaci produktový manažer společnosti EMC Czech Republic, Vladimír Kyša.


Mnoho forem, jediný smysl

Zálohování dat patří mezi nejdůležitější – nebo lépe a slangem IT specialistů mezi nejkritičtější – funkce informační infrastruktury organizací. Přístupy k němu se liší a řídí podle mnoha hledisek. K nejdůležitějším patří vlastnosti ukládaných dat, tj. jejich citlivost (důvěrná, tajná, veřejná apod.), důležitost pro činnost podniku (provozní, klientská apod.) nebo legislativní (zákonné požadavky na jejich existenci a držení).

Samotné zálohování může mít rovněž mnoho podob. Lze jej realizovat jako sekvenci několika jednoduchých kroků, jejichž výstupem bude například jednou měsíčně DVD disk. Stejně tak může jít o velmi komplexní a softwarově i hardwarově náročnou činnost, při níž vznikají zálohy každé operace informačních systémů v reálném čase. V tomto ohledu je samozřejmě nutné zohlednit velikost organizace a její předmět činnosti. Nejkritičtější data navíc mohou být zálohována vícenásobně, v různých geografických oblastech a na různých úložných řešeních. Všechny podobné kroky sledují jediný cíl – nepřijít o data! Zálohování totiž představuje klíčový bod případné obnovy.

Zde se dostáváme k otázce bezpečnosti informací, resp. dat. Tato vícerozměrná problematika nemá pouze podobu ochrany před hackerskými útoky, škodlivými typy softwaru, zcizením dat zaměstnanci, ale právě i přístupu k zálohování. Každá organizace, která v ideálním případě ví, jaká data generuje, spravuje a ukládá, by měla disponovat tzv. podnikovou politikou ICT. Její nedílnou součástí je právě i zálohování dat, jeho pravidla, technické a personální zajištění, přidělení kompetencí a odpovědností a časové parametry.


Zálohování jako zdroj důvěry

Je vcelku jedno, o jaká data přijdete. Dopady na osud organizace mohou být zcela zásadní až osudové. Všichni věříme, že svá data dobře zálohují finanční instituce. V blízké budoucnosti budeme v tuzemsku věřit i tomu, že naše zdravotní dokumentace v elektronické podobě má alespoň jednu záložní kopii. Výzkumná centra by o nejrůznější ze svých dat, jež generují, rovněž nerada přišla. Poskytovatelé multimediálního zábavního obsahu nejspíše také nebudou uchovávat pouze jednu kopii.

Co vše případná ztráta dat přináší? V prvé řadě jde o peníze, o zákazníky a o čas. Všechny uvedené položky mají navíc úzkou vazbu na důvěru, a všechny tři ze strategického pohledu představují pro moderní organizace kritickou hodnotu. Například výzkum společnosti EMC, který v roce 2009 realizovala mezi svými zákazníky, odhalil, že průměrný podnik ročně vynaloží 100 tisíc až jeden milion dolarů ročně v důsledku ztráty dat. Více než polovina dotazovaných organizací uvedla, že každá hodina bez přístupu k podnikovým datům by je teoreticky stála více než 50 tisíc dolarů.

Autor článku

Jan Šimek