EK pozastavila proplácení projektů z OPPI

11.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise pozastavila kvůli údajným nedostatkům proplácení projektů z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Ministerstvo průmyslu a obchodu s rozhodnutím EK nesouhlasí a připravuje odpověď na její výtky ohledně fungování OPPI. Informuje o tom server Česká pozice. Do roku 2013 má OPPI českým podnikatelům rozdělit zhruba 90 miliard korun.

"EK je znepokojena určitými finančními okolnostmi OPPI, z něhož se financují projekty. Proto byly platby dočasně zastaveny. Komise doufá, že tato záležitost bude vyřešena v nadcházejících měsících," uvedla Marie-Pierre Jouglainová z tiskového oddělení evropského komisaře pro regionální politiku.

MPO podle České pozice v polovině března obdrželo dopis, ve kterém mu EK vytýká například nedostatky v řízení a kontrolním systému OPPI, netransparentní hodnocení projektů či pochybení v zavádění technické pomoci projektů.

Podle MPO se ale evropští úředníci zaštitují auditem z října loňského roku, který zkoumal předchozí období, kdy vládl úřednický kabinet Jana Fischera. MPO poukázalo také na to, že EK trvalo půl roku, než ministerstvo kontaktovala, a rovnou přistoupila k zastavení plateb. "Sedmdesát procent věcí se dá ihned vysvětlit. Připravujeme tento týden odpověď na dopis EK," řekl České pozici vysoce postavený zdroj z MPO, jenž si nepřál být jmenován.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita