Týdenní komentář: Asijská ekonomika zpomaluje růst

08.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Asijská ekonomika už také není, co bývala. Její tempo se sice drží nad evropskými poměry, přesto se snižuje. Ještě že aspoň pohonné hmoty si v Česku drží svůj tradiční směr.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Rating Portugalska snížila i agentura Moody's
Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení závazků Portugalska o jeden stupeň, když očekává, že příští vláda bude muset naléhavě požádat o finanční podporu od Evropské unie. Moody's snížila hodnocení dlouhodobých závazků Portugalska na stupeň BAA1 z A3 a uvedla, že ponechává rating v režimu revize s možností dalšího snižování v závislosti na schopnosti Lisabonu zajistit si střednědobé financování.


2. Zpomalení ekonomického růstu v Asii
Ekonomický růst Asie sice letos a příští rok mírně zpomalí, region si však i nadále udrží vysoký růst těsně pod osmi procenty. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnila Asijská rozvojová banka. Banka však současně varovala, že inflace zůstává pro region velkým nebezpečím a růst cen potravin by mohl uvrhnout více lidí do chudoby.


3. Výrazný pokles zájmu německých investorů o Česko
Mezi německými investory panuje stále větší nespokojenost s podmínkami na tuzemském trhu a takřka třetina z nich by si už Česko znovu nevybrala. Vyplývá to z letošního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory mezi 73 německými investory v ČR, kterým vadí zejména špatná platební morálka, nízká úroveň právní ochrany i neprůhledné zadávání veřejných zakázek. Německé firmy jsou dlouhodobě nejvýznamnějšími zahraničními investory v ČR.


4. Spotřebitelská nálada je stále pesimistická
Spotřebitelská nálada domácností je stále pesimistická, ale proti loňsku se mírně zlepšila. Zvýšit své výdaje chce letos 83 procent Čechů, v roce 2010 jich bylo 76 procent. V Evropě jejich podíl vzrostl z 53 na 56 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu pro mezinárodní studii Barometr Cetelem 2011, která srovnává názory a postoje spotřebitelů na velkých evropských trzích.


5. Nové rekordy v cenách pohonných hmot
Cena benzinu u tuzemských čerpacích stanic začala v posledních dnech opět růst a vystoupala na nové historické maximum. V úterý se benzin Natural 95 prodával v průměru za 34,37 Kč za litr, což je o 33 haléřů více než o týden dříve. Nafta za uplynulý týden zdražila o 17 haléřů na 33,97 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.


Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Počet domácností s počítačem neustále roste
Osobní počítač mělo loni 59 procent tuzemských domácností, před dvěma lety to byla necelá polovina bytů. Počet připojených k internetu stoupl ze 42 procent v roce 2008 na loňských 56 procent. Vysokorychlostní internet mělo 51 procent domácností. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.


2. Singer: HDP bude koncem roku na předkrizové úrovni
Výkonnost české ekonomiky by mohla koncem letošního roku dosáhnout úrovně před finanční krizí, řekl v úterý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Guvernér tak zopakoval obdobné vyjádření z počátku března.


3. Průmysl pokračuje v růstu, stavebnictví mírně překvapilo
Průmyslová produkce v únoru meziročně vzrostla reálně o 13,0 %. Po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,2 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,5 %. Stavební produkce v únoru 2011 meziročně vzrostla reálně o 5,6 %


4. Prodej osobních aut roste, v prvním čtvrtletí o téměř 7 %
Prodej nových osobních aut v ČR v prvním čtvrtletí vzrostl o téměř sedm procent na 42.026 vozů. Odbyt užitkových stoupl o 12,5 procenta na 2683 aut. Nejvíce nakupovaly nové vozy firmy. Podíl firemních vozidel byl v prvním čtvrtletí přes 56 procent. Malé vozy se na prodeji podílely 26 procenty, ale jejich podíl stále klesá, následuje nižší střední třída s pětinovým podílem a střední s 18,5 procenta. Nejoblíbenější provedení kombi tvořilo 31 procent trhu.


5. Německému průmyslu se dařilo nečekaně dobře
Německý průmysl v únoru rostl mnohem rychleji, než se čekalo, podpořen mimo jiné aktivitou ve stavebnictví díky časnému příchodu jarního počasí. Průmyslová výroba největší evropské ekonomiky v únoru meziměsíčně po sezonním očištění vzrostla o 1,6 procenta po vzestupně revidovaném zvýšení o 2,0 procenta za leden.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík