ECB plánuje zvýšení úrokových sazeb

04.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská centrální banka čelí kritice kvůli chystanému zvýšení úrokových sazeb, které by se mělo odehrát na dubnovém zasedání bankovní rady. Podle ekonomů je tento krok předčasný a potenciálně nebezpečný. Informuje o tom dnes deník Financial Times.

K úvahám o "utažení" měnové politiky ECB vede největší růst spotřebitelských cen za poslední více než dva roky. Takový krok by ovšem mohl poškodit takzvané periferní ekonomiky jako Řecko, Portugalsko, Španělsko či Irsko, které bojují s obrovskými dluhy a s velmi slabým nebo dokonce žádným ekonomickým oživením. Případné zvýšení úrokových sazeb by přitom zdražilo úvěry, které jsou pro nastartování růstu problémových ekonomik klíčové.

Současná situace přitom odhaduje hlavní slabost eurozóny, kterou je naprosto odlišná situace v některých zemích. Pro úspěšné ekonomiky jako je například Německo je totiž naopak boj s rostoucí inflací jednou z priorit. "Hlavní výzvou Evropy je, že jeden přístup zdaleka nesedí všem. Dražší úvěry by byly špatnou politikou kvůli mylnému důvodu a ještě ve špatnou dobu," řekl FT Gerard Lyons ze Standard Chartered.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita