Nejnižší platy v Česku byly v královéhradeckém průmyslu

28.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průměrné mzdy zaměstnanců velkých průmyslových podniků v Královéhradeckém kraji byly loni nejnižší v zemi. Lidé v průmyslu v kraji loni v průměru brali 22.103 korun, v celé zemi byl průměr 25.457 korun. Meziročně mzdy v kraji loni vrostly o tři procenta, zatímco celorepublikový nárůst byl 4,7 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Údaje se týkají firem s více než 100 zaměstnanci.

Odborníci tvrdí, že tradičně nízké mzdy v hradeckém kraji jsou dány například tím, že v regionu není žádná firma těžkého průmyslu nebo průmyslový kolos, který by platový průměr zvyšoval. V kraji je i výraznější zastoupením textilního a jiného zpracovatelského průmyslu s podprůměrnými platy.

Statistici také upozorňují, že mzdy jsou spočítány podle sídel podniků, a publikovaná čísla tak přesně neodrážejí mzdovou úroveň v daném regionu. Do čísel tak například nejsou započítány nadprůměrné mzdy zhruba 5000 lidí ze závodů Škody Auto v Kvasinách a Vrchlabí, protože spadají podle sídla automobilky v Mladé Boleslavi do statistiky středních Čech.

Statistici loni v kraji evidovali celkem 130 podniků s více než 100 lidmi. Pracovalo v nich 37.065 lidí, tedy meziročně o 5,5 procenta méně.

Malé platy v hradeckém kraji do jisté míry vyvažuje nižší nezaměstnanost. Letos v únoru byl podíl lidí bez práce v kraji 8,2 procenta proti celostátní hodnotě 9,6 procenta. V mezikrajském porovnání měl hradecký kraj spolu s Plzeňským krajem třetí až čtvrtou nejnižší nezaměstnanost. Nižší nezaměstnanost byla jen v Praze a Středočeském kraji.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita