Německá podnik.důvěra v březnu nepatrně slábne

25.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německá podnikatelská důvěra v březnu oslabila pouze nepatrnou měrou, a její ukazatel se tak stáhl z rekordní úrovně a přerušil sérii devíti měsíců růstu v řadě, ukázaly v pátek údaje ekonomického institutu Ifo.

Index německého podnikatelského klimatu se snížil na 111,1 bodu z nepatrně revidovaných 111,3 bodu za únor. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali pokles ukazatele na 110,5 bodu z původně uváděných 111,2 bodu za předchozí měsíc.

Ekonom institutu Klaus Abberger uvedl, že japonské pohromy nebudou mít trvalý dopad na světovou ekonomiku, ovšem v případě, že Tokio nezasáhne radiace.

Abberger dále uvedl, že německé podniky si prozatím dovedou poradit s vyššími cenami ropy a že dluhová krize eurozóny pro ně nepředstavuje velký problém, neboť je spíše politickou otázkou.

Abberger dodal, že očekává zvýšení sazeb ECB, ani to by však pro německé firmy neměl být problém, neboť německá ekonomika zůstane robustní.

Index mnichovského institutu Ifo vychází z průzkumu zhruba 7000 německých firem a pokládá se za předzvěst ekonomických trendů v Německu i celé eurozóně.

Zpráva převzata z Reuters.

Autor článku

Firemni aktualita