Irská ekonomika stále klesá, byť jen o procento

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hrubý domácí produkt Irska loni klesl o jedno procento, a ekonomika tak zaznamenala už třetí celoroční pokles po sobě. Výsledek je mnohem horší, než čekali analytici, a nesplnil ani plán vlády. Ta očekávala, že ekonomika o 0,3 procenta vzroste. Irsko je stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která požádala o záchranný úvěr.

Irsku se nedařilo ani v posledním čtvrtletí roku. Podle statistického úřadu ekonomika proti třetímu čtvrtletí klesla o 1,6 procenta, zatímco trh čekal růst o 0,55 procenta. U celoročního vývoje analytici sice s poklesem počítali, ale odhadli jej pouze na 0,42 procenta.

Nicméně hrubý národní produkt (HNP), který někteří ekonomové považují za přesnější ukazatel stavu ekonomiky, v posledním loňském čtvrtletí už o dvě procenta vzrostl. Výrazně tak překonal odhady, které počítaly s růstem jen o 0,1 procenta.

Statistický úřad zpřesnil data za třetí čtvrtletí a sdělil, že ekonomika podle sezonně přepočtených údajů vzrostla o 0,6 procenta. Předběžná zpráva hovořila o růstu 0,5 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita