Bankovní rada ČNB úrokové sazby nezměnila

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. ČTK o tom informoval mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady ČNB se zúčastnilo šest ze sedmi členů rady. Přítomen nebyl člen bankovní rady Kamil Janáček. Tisková konference po jednání bankovní rady se uskuteční ve 14:30.

Na posledním měnovém zasedání 3. února bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Pro růst úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu tehdy hlasovali členové bankovní rady Robert Holman, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová. Ostatní čtyři členové bankovní rady hlasovali pro ponechání sazeb beze změny.

Analytici postupné zvyšování úrokových sazeb očekávají spíše až od poloviny roku, i když někteří z nich připouštějí růst sazeb již na květnovém zasedání bankovní rady. "Jakkoliv bylo v únoru hlasování bankovní rady ve prospěch stability úrokových sazeb překvapivě jen velmi těsné, tak si nemyslím, že by ČNB měla v tuto chvíli své úroky zvyšovat. Proti spěchu při zpřísňování měnové politiky hovoří především skutečnost, že inflace za letošní první čtvrtletí je pod odhady centrální banky," uvedl například analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT