Závady u třetiny cestovních kanceláří a agentur

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila závady u třetiny kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur. Nedostatky se týkaly například reklamací či poskytovaných informací. Inspektoři ale loni při těchto kontrolách zjistili také používaní nekalých a klamavých obchodních praktik. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

ČOI loni zkontrolovala 168 cestovních kanceláří a cestovních agentur a porušení jedné nebo více povinností stanovených zákonem zjistila v 56 z nich. Nejvíce nedostatků inspektoři odhalili u podnikatelů v Praze a Středočeském kraji, kde kontroly nedopadly dobře v polovině případů. Podobně vyzněly kontroly také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Naopak nejméně porušení zákonů inspektoři zjistili v Plzeňském a Karlovarském kraji. V těchto krajích byly závady pouze ve dvou ze 36 kontrolovaných společností.

Například ve 22 případech pracovníci cestovních kanceláří a agentur porušili povinnost informovat o podmínkách, rozsahu a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady. Užití nekalé obchodní praktiky inspektoři zjistili ve 14 případech a klamavé obchodní praktiky ve 13 případech.

Osm prohřešků se loni týkalo povinnosti zřetelně informovat spotřebitele o ceně poskytovaných služeb a tři závady se vztahovaly k povinnosti přijmout reklamaci po celou pracovní dobu a vydat potvrzení o uplatnění reklamace se všemi náležitostmi. U jedné cestovní kanceláře inspektoři zjistili diskriminaci spotřebitele. Sedmkrát ČOI odhalila, že v propagačních a nabídkových materiálech chyběla informace o tom, pro kterou cestovní kancelář je prodej zájezdu zprostředkován.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita