Moody's snížuje i rating španělských bank a spořitelen

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila rating 30 španělských bank a spořitelen. Uvedla jej tak do souladu s nedávným snížením hlavního ratingu Španělska o jeden stupeň na známku Aa2. Ratingy agentura snížila v některých případech o jeden, v některých o více stupňů. Změna se ale nedotkla největších bank, ani největší spořitelny.

Španělské banky jsou považovány za Achillovu patu tamní ekonomiky a řada ekonomů si myslí, že budou potřebovat pomoc. Náklady na jejich záchranu by se podle nich mohly vyšplhat na 100 miliard eur (kolem 2,4 bilionu Kč). Do potíží se banky dostaly po splasknutí bubliny na realitním trhu.

"Po snížení hlavního ratingu se toto snížení očekávalo. Je to skutečně jen reakce na to hlavní snížení," řekla agentuře Reuters ekonomka finančního ústavu Citigroup Giada Gianiová.

Moody's uvedla, že snížení ratingu odráží více faktorů, hlavně pak vyšší tlak na státní finance a na nejslabší banky. Jedním z důvodů je i fakt, že systémová důležitost menších a regionálních bank se snižuje.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita