Důvěra v ekonomiku se v březnu snížila

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v březnu meziměsíčně snížila, její souhrnný ukazatel proti únoru klesl o 1,9 bodu. Snížila se podnikatelská i spotřebitelská důvěra. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 6,5 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se v březnu meziměsíčně snížila o 7,5 bodu. Mezi podnikateli důvěra klesla o půl bodu, nejvíce se snížila v obchodě, klesla také v průmyslu a ve stavebnictví. Ve vybraných službách se důvěra zvýšila. Ve srovnání s nízkou hodnotou v březnu 2010 je důvěra podnikatelů o 10,1 bodu vyšší.

V průmyslu se v březnu hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně zvýšilo. Relativně vysoké hodnocení celkové i zahraniční poptávky se oproti únoru dále snížilo. Zásoby se podle respondentů snížily. "Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa růstu výrobní činnosti i mírné snížení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou také nižší než v únoru," uvedl ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o tři body, oproti nízkým hodnotám v březnu 2010 je však o 14,3 bodu vyšší.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita