Daňová poradna: Daňové přiznání a pozastavená živnost

25.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V posledních týdnech se v naší poradně setkáváme ve větší míře s dotazy na blížící se termín podání přiznání k dani z příjmů.


Daňové přiznání a pozastavená živnost

Otázka: Chtěla jsem se zeptat, jestli musím podávat daňové přiznání za rok 2010, když mám pozastavenou živnost? Slyšela jsem že musím ale je vyplněné jen s nulama.

Odpověď: Máte povinnost finančnímu úřadu oznámit, že jste v daném roce neměla příjmy, které podléhají dani z příjmů. Můžete to udělat dopisem nebo podáním nulového přiznání.


Příjmy z prodeje akcií

Otázka: Chci se zeptat, pokud zaměstnanec má kromě příjmu ze zaměstnání také příjem z prodeje akcií, je povinnost podat daňové přiznání? Musí podávat přehled i na OSSZ a ZP, jako je tomu u OSVČ?

Odpověď: Pokud jste z prodeje akcií dosáhl příjmů vyšších než 6.000 Kč za zdaňovací období a nejedná se o příjmy od daně osvobozené, máte povinnost podat daňové přiznání. Příjem z prodeje akcií je osvobozen, pokud jste akcie vlastnil déle než 6 měsíců. Neosvobozené příjmy z prodeje akcií uvádíte v oddílu pro příjmy dle §10 a z těchto příjmů nemáte povinnost platit sociální a zdravotní pojištění.


Základ daně při uplatnění výdajů procentem

Otázka: Uplatňuji výdaje procentem z příjmů. K příjmům musím započítat i sociální a zdravotní pojištění?

Odpověď: Uvedená konstrukce, kdy se k příjmům připočítává sociální a zdravotní pojištění, tzv. superhrubá mzda, platí jen pro zaměstnance. Pro OSVČ taková povinnost neplatí.


Dotace - daňově uznatelné náklady

Otázka: V roce 2009 jsme získali jako s.r.o. dotaci na realizaci vzdělávacích kurzů. V rozpočtu projektu máme mimo jiné tyto náklady jako přímou podporu účastníků kurzů: příspěvěk na dopravné a příspěvek na občerstvení, celkem ve výši pro rok 2010 cca 300 tis Kč. Po zaúčtování dotace do nákladů, vyvstává otázka, zda tyto konkrétní náklady jsou daňově uznatelné.

Odpověď: Doporučuji přijatou dotaci účtovat do výnosů. Jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů a související náklady jsou tedy daňově neuznatelné. V daňovém přiznání tedy vyloučíte jak přijatou dotaci na straně příjmů, tak náklady dotací pokryté na straně nákladů. Celkově je pak daňový dopad neutrální.


Přehled o příjmech a výdajích

Otázka: Chtěla jsem se zeptat, jestli je Přehled o příjmech a výdajích v tomto roce novinkou? Jsem totiž přesvědčená, že v loni se nic takového nepodávalo.

Odpověď: Pproti loňskému roku se typy podávaných přehledů neměnily, není pravděpodobné, že by se jednalo o novinku.


Paušální výdaj na dopravu motorovým vozidlem

Otázka: Jak se zaúčtuje výdaj na dopravu sil. motor. vozidla v majetku firmy s paušálem 5000 Kč měsíčně? Je nutné zachovávat účtenky za nákup pohoných hmot?

Odpověď: O tomto paušálním výdaji na dopravu neúčtujete, jen ho uplatníte v daňovém přiznání. Pokud vedete daňovou evidenci, můžete paušální výdaj zahrnout mezi daňové výdaje. Pokud vedete účetnictví, pak účtujete pouze o skutečném úbytku peněz, tyto výdaje pak vyloučíte ze základu daně a místo nich uplatníte snížení základu daně o paušál. Výhoda použití paušálních výdajů spočívá v tom, že nemusíte uschovávat účtenky, bohužel ale pouze v případě, že nejste plátce DPH. Paušální výdaj na dopravu je konstrukce použitá zákonem o daních z příjmů a pro účely zákona o DPH je stále potřeba evidovat jednotlivé daňové doklady a vést záznamy o uskutečněných pracovních cestách.


Sleva na dítě v daňovém přiznání

Otázka: Jsem zaměstnán na HPP a také jsem v roce 2010 začal podnikat. Chtěl jsem se zeptat, zda můžu v daňovém přiznání požadovat slevu na dani, i když z potvrzení od zaměstnavatele je uvedeno, že děti jsou uplatněny jako vyživované pro účely danového zvýhodnění. Myslím tím řádky č.72 a 73 v daňovém přiznání.

Odpověď: Ve Vašem daňovém přiznání uveďte znovu všechny slevy, které jste uplatnil i u zaměstnavatele. V zaměstnaneckém poměru uplatníte všechny slevy, na které máte právo. Jelikož si zpracováváte daňové přiznání sám, v tomto přiznání musíte znovu přiznat příjmy ze zaměstnání a také znovu uvést všechny slevy, na které máte nárok. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě v souladu se zákonnými podmínkami na ř. 72 a 73 tedy do daňové přiznání uveďte.


Sleva na dítě u osoby bez příjmu

Otázka: Chtěla bych se zeptat, známá je na rodičovské dovolené, má 3 nezletilé děti, s otcem dítěte nežije. Má nárok na podání daňového přiznání a uplatňovat slevu na děti ikdyž vlastně nemá příjem.

Odpověď: Slevu na dítě bohužel není možné uplatnit u osoby, která nedosáhla minimálního příjmu. Vaše známá tedy v tomto případě slevu na dítě neuplatní.


Hlavní a vedlejší činnost OSVČ

Otázka: Od 1.12.2010 došlo ke změně z vedlejší činnosti OSVČ na hlavní činnost OSVČ. Z čeho se vypočítává sociální pojištění? Jak ovlivňuje tato změna přivýdělek v roce 2010?

Odpověď: Sociální pojištění se vypočítá stejně pro hlavní i vedlejší činnost. Rozdíl mezi hlavní a vedlejší činností spočívá v povinnosti platit minimální pojistné na sociální zabezpečení při hlavní činnosti a platit vyšší zálohy na sociální pojištění.

Autor článku

Blanka Štarmanová