Růst průmyslových zakázek prudce zpomalil

23.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průmyslové zakázky v zemích Evropské unie i eurozóny v lednu mírně rostly, avšak růst prudce zpomalil kvůli poklesu ve většině členských zemí. V celé EU se zakázky ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily o 0,2 procenta po růstu o 2,9 procenta v prosinci. V eurozóně pak stouply o 0,1 procenta, v prosinci o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Prosincové údaje Eurostat revidoval mírně směrem vzhůru. V prosinci k vysokému růstu přispěly hlavně objednávky velkých, nákladných položek. Meziročně se zakázky v EU v lednu zvýšily o 18,6 procenta a v eurozóně o 20,9 procenta.

Bez zahrnutí nestabilních objednávek v lodním, železničním a leteckém průmyslu se celkové objednávky v EU zvýšily meziměsíčně o 1,9 procenta a meziročně o 21,1 procenta. V eurozóně pak o 1,6 procenta a 22,4 procenta.

Ze 22 zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, jich zakázky meziměsíčně rostly v deseti a klesly v 11. Největší růst zaznamenaly Dánsko a Lotyšsko, největší propad naopak Estonsko, Francie a Finsko. Vysoká byla poptávka po polotovarech, která se zvýšila o 4,1 procenta. Naopak u kapitálového zboží zakázky klesly. U zboží dlouhodobé spotřeby, kam patří i spotřební zboží jako televize a pračky, zakázky v EU stouply o 2,6 procenta, u zboží krátkodobé spotřeby se zvýšily o 0,1 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita