Nová pravidla pro letištní poplatky

23.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pro určování poplatků aerolinkám na velkých letištích budou platit nová pravidla. Zavádí je novela, kterou dnes v závěrečném čtení schválila sněmovna. Novela zavádí zásadu, že nastavení cen by mělo být průhledné a letiště by o něm mělo s aerolinkami jednat. Aerolinie, které se budou cítit diskriminovány, budou mít možnost stěžovat si u ministerstva dopravy. Novelu nyní posoudí Senát, pokud ji podpoří, dostane ji k podpisu prezident republiky.

Ruzyňské letiště již dříve oznámilo, že je na změnu těchto pravidel připraveno. Pravidla využívá interně už dva roky.

Provozovatelé letišť budou také muset s leteckými firmami, které z nich létají, projednávat podle novely také své plány velkých investic. Půjde o akce, které si vyžádají náklady vyšší než 15 procent obratu letiště za předchozí rok. To by v případě Ruzyně podle vlády představovalo investice vyšší než 900 milionů korun.

Zákonem navržená hranice je podle vlády stanovena tak, aby pod ní nespadaly činnosti, které se na letišti provádějí běžně. Jde například o opravy ranvejí nebo nákup letištních autobusů.

Aerolinie by měly podle zákona například sdělovat provozovatelům letišť, jak často je hodlají v následujících dvou letech využívat a jaké mají požadavky na jejich vybavení.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita