Japonské automobilky postupně obnovují výrobu

22.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Japonské automobilky se po ničivém zemětřesení připravují na opětovné spuštění výroby. Odvětvoví analytici ale říkají, že se podniky budou ještě potýkat s výpadky dodávek elektřiny a v logistice s poničenými silnicemi, napsala dnes agentura AP.

Zemětřesení 11. března zastavilo výrobu firem, protože poničilo závody dodavatelů a elektrárny. Neštěstí na severovýchodě země pravděpodobně připravilo o životy nejméně 18.000 lidí.

Výrobce aut Subaru, společnost Fuji Heavy Industries, ve středu spustí výrobu autodílů pro zahraniční produkci a ve čtvrtek začne vyrábět náhradní komponenty. Odstávku výroby ve svých pěti japonských závodech ale prodloužila do čtvrtka.

Největší světová automobilka Toyota Motor obnovila část výroby minulý týden. Dnes se rozhoduje, kdy obnoví výrobu ve svých 11 japonských továrnách, řekla její mluvčí.

Honda Motor odložila znovuzahájení výroby do středy a ještě nerozhodla, zda ji obnoví ve dvou závodech na auta a v jednom na motorky, uvedl mluvčí podniku. Nissan Motor a Mitsubishi Motors spustily některé závody s využitím zásob komponentů. Budou ale moci pokračovat, jen dokud zásoby vydrží.

Automobilky se snaží najít alternativní dodavatele autodílů. Na postiženém severovýchodu Japonska sídlí hlavně terciální dodavatelé komponentů, napsala AP.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita