Fuksa chce zachovat pozitiva zákona o významné tržní síle

21.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce, aby před zrušením zákona o významné tržní síle byly některé jeho pozitivní pasáže zapracovány do jiných platných zákonů. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Zachováno by podle ministra mělo určitě zůstat například omezení splatnosti faktur obchodníky výrobcům na nejvýše 30 dnů. Zakázáno by mělo zůstat také bezplatné vracení neprodaného zboží zpět potravinářům. Pasáže by měly být nově začleněny například do zákona o cenách či obchodního zákoníku.

Podle únorového vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu by zákon mohl přestat platit ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ministr Martin Kocourek chce také některé jeho pasáže zapracovat do jiných zákonů.

Fuksa navíc řekl, že chce aby v případě porušování uvedených ustanovení ze strany obchodníků byla správní řízení s nimi skutečně dotahována do konce a případní vinící trestáni. Antimonopolní úřad během více než roční existence zákona zahájil několik správních řízení kvůli podezření z používání nezákonných praktik. Výsledek žádného z nich však dosud neoznámil.

Také podle Potravinářské komory k zásadním částem stávajícího zákona, které by měly být zachovány, patří hlavně třicetidenní doba splatnosti. Za důležitý potravináři považují též zákaz prodeje potravin za podnákupní ceny nebo zákaz vymáhání neoprávněných poplatků obchodníky od dodavatelů. "Přivítali bychom také jedinou fakturaci za zboží, protože současná praxe několika faktur způsobuje značné statistické pokřivení cen a obchodních marží," řekla ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

I v nových právních úpravách by měl být podle ní zachován pojem významná tržní síla. "Pokud se přejde opět k pojmu ekonomická závislost, ta se obecně špatně prokazuje a dodavatelé na tom budou stejně špatně, ne-li hůř, jako před existencí zákona o významné tržní síle," dodala mluvčí.

Zákon o významné tržní síle od loňského února ukládá především obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se ale nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky. Řetězcům hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Zrušit zákon a ponechat jen některé jeho pasáže doporučila meziresortní pracovní skupina složená vedle zástupců MPO, ÚOHS a ministerstev financí a zemědělství. Ke stejnému řešení se přiklonila také podnikatelská rada i Národní ekonomická rada vlády.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita