Prezident Václav Klaus a slovinský prezident Danilo Türk na podnikatelském fóru pro firmy obou zemí na MPO

17.03.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na 90 firem z Česka a Slovinska na Ministerstvu průmyslu a obchodu dojednalo nové obchody.

Prezident Václav Klaus a slovinský prezident Danilo Türk přijeli povzbudit na devadesát českých a slovinských firem k prohloubení vzájemných obchodních vztahů na dnešní podnikatelské fórum pořádané Ministerstvem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou České republiky a Hospodářskou komorou Slovinské republiky. Fórum dopoledne zahájil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek spolu se slovinskou ministryní hospodářství Darjou Radić.

"Chceme podpořit další rozvoj obchodních vztahů mezi českými a slovinskými firmami," zdůraznil na úvod podnikatelského fóra ministr Martin Kocourek. "Slovinsku schází jen kousek k tomu, aby patřilo do dvacítky nejsilnějších obchodních partnerů České republiky. Jsem přesvědčený o tom, že dnešní podnikatelské fórum přinese firmám obou zemí nové obchodní kontrakty."

Podnikatelského fóra se zúčastnilo na pět desítek slovinských firem, kolem 40 firem dorazilo z Česka. Podnikají především v energetice, strojírenství, automobilovém průmyslu, stavebnictví, chemickém a farmaceutickém průmyslu, telekomunikacích, obchodě, bankovnictví, pojišťovnictví nebo poskytují konzultačních služby.

Slovinsko v loňském roce představovalo 23. nejvýznamnější odbytiště pro český vývoz; v dovozu pak bylo na 29. místě.

Obrat vzájemného obchodu mezi Českou republikou a Slovinskem dosáhl v roce 2010 hodnoty 929,2 mil. EUR, což představuje zvýšení o 19,1 % oproti předchozímu roku. České firmy vloni do Slovinska vyvezly o pětinu víc zboží než v roce 2009, celkem vývoz dosáhl 528,1 mil. EUR.

Do Slovinska nejvíc vyvážíme osobní automobily a jejich příslušenství, papírenské produkty nebo výpočetní techniku. Naopak ze Slovinska se do České republiky dovážejí hlavně léčiva, díly pro motorová vozidla nebo kožené výrobky.

Autor článku

Tiskovka