Další návrh na změnu zákoníku práce

16.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna dnes podpořila návrh na změnu zákoníku práce, která má nově upravit komunikaci zaměstnavatelů se zástupci zaměstnanců. Je mimo jiné reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2008, který určil, že u zaměstnavatele mohou působit vedle sebe odborová organizace i jiní zástupci zaměstnanců. Předloha nyní míří do sociálního výboru.

ÚS rozhodl na základě stížnosti skupiny senátorů a poslanců a svým nálezem postavil pro vyjednávání se zaměstnavatelem na stejnou úroveň odborové organizace a jiné zástupce zaměstnanců.

Novela také upravuje komunikaci s evropskými radami zaměstnanců v podnicích působících na nadnárodní úrovni v rámci Evropské unie. Vychází ze směrnice Evropského parlamentu. Cílem je mimo jiné předem vyjasnit, jak budou působit evropské rady zaměstnanců v případě podstatných změn struktury podniku, třeba při slučování.

Novela rovněž upřesňuje ustanovení o důvěrných informacích. Účelem je ochrana zástupců zaměstnanců, aby jim bylo od počátku zřejmé, co zaměstnavatel považuje za důvěrné informace. Nově také zaměstnavatelé budou muset poskytovat členům evropské rady zaměstnanců nezbytné školení bez ztráty na mzdě. Předloha rovněž upravuje složení vyjednávacího výboru a výslovně mu dává právo sejít se odděleně před jednáním s ústředím i po něm a využít nezbytné komunikační nástroje.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita