Vyšší DPH zvýší v roce 2012 výdaje domácností o 247 Kč měsíčně

15.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Plánované zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty ukrojí příští rok z reálných příjmů tuzemských domácností v průměru 247 korun měsíčně. V roce 2013 se jejich výdaje kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy. Výsledky svého průzkumu dnes na setkání s novináři představili ekonomové Libor Dušek a Petr Jánský z institutu CERGE-EI.

"Změna dopadne více na chudší než na bohaté," řekl Petr Jánský. Nejhůře na tom podle něj budou nezaměstnaní, kteří kupují věci patřící hlavně do nižší sazby DPH.

Z dlouhodobého hlediska se kvůli změně daně příjmy průměrné domácnosti v Česku sníží měsíčně o 144 korun. Důchodců se podle ekonomů nové sazby DPH dotknou jen krátkodobě, protože následné povinné valorizace růst životních nákladů téměř zcela nahradí.

Koalice se minulý týden dohodla, že od roku 2012 zvýší spodní sazba DPH z deseti na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Původně přitom vláda plánovala sjednocení na 20 procentech. Politici zdůvodňují změnu nutností financovat plánovanou důchodovou reformu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita