V soukromé sféře mzdy loni rostly, na rozdíl od státní sféry

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hrubá střední mzda v nepodnikatelské sféře, tedy například ve státní či veřejné správě, loni klesla o 141 Kč na 24.026 Kč. Přesto je stále vyšší než v soukromých firmách. Zde stoupla za loňské první až čtvrté čtvrtletí na 22.207 korun, když meziročně vzrostla o 507 korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Obrátila se tak situace z roku 2009, kdy hrubá střední mzda vzrostla v nepodnikatelské sféře a naopak v podnikatelské sféře klesla. Hrubá střední mzda dělí vyplácené platy na dvě stejné poloviny a podle analytiků mnohem více než průměrná mzda odpovídá reálným příjmům obyvatel.

"Pokles platů v nepodnikatelské sféře byl (loni) způsoben především meziročním poklesem prémií a odměn," uvedla firma Trexima, která data pro MPSV zpracovává. Tarifní plat v nepodnikatelské sféře totiž například u průměrného hrubého měsíčního platu, který byl loni 25.637 korun, meziročně stoupl o 409 korun na 16.669 korun. Prémie a odměny ale klesly o 502 korun na 1559 korun. Tarif tedy o 2,5 procenta vzrostl, ale prémie a odměny se snížily téměř o čtvrtinu.

Pokles v nepodnikatelské sféře postihl především lidi s nejvyššími příjmy. U čtvrtiny lidí s nejnižšími příjmy zde totiž mzdy rostly.

V soukromých firmách se naproti tomu mzdy zvyšovaly ve všech příjmových kategoriích. "Hlavními tahouny ve zvyšování mezd byla odvětví těžby a dobývání a zpracovatelského průmyslu," uvedl Pavel Mrázek ze společnosti Trexima. Svědčí to podle něj o oživování české ekonomiky, což lze vyčíst i z růstu odpracované doby a přesčasů.

V podnikatelské sféře se loni počet odpracovaných hodin zvýšil meziročně o tři hodiny za měsíc, takže zaměstnanci odpracovali průměrně 148,9 hodiny měsíčně. Odpracovaná doba v nepodnikatelské sféře činila průměrně 146,5 hodiny za měsíc a meziročně vzrostla o 0,4 hodiny.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita