Nájmy za kanceláře v Česku zatím stagnují

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nájemné za kanceláře se ve druhé polovině loňského roku celosvětově zvýšilo zhruba o procento, příčinou je silnější poptávka po administrativních plochách. Ta roste i v Česku, nájemné se na tuzemském trhu ale zatím nezvyšuje.

"Stejně jako dopad rostoucích cen potravin a komodit, tak i vyšší náklady na pronájem kancelářských prostor se pro podniky stávají podstatným globálním faktorem," uvedl Barrie David z týmu výzkumu mezinárodního trhu Cushman & Wakefield.

Oživení se ale týká jen prvotřídních budov a je výraznější ve větších městech. Zvýšení nájemného zažila nejvíce Asie a Tichomoří. Nájmy tam stouply o osm procent, v Hongkongu dokonce až o 51 procent. Více za kanceláře musí firmy platit i v Londýně či New Yorku.

"Dění na českém trhu obvykle kopíruje trendy v západních zemích, a to zhruba s půlročním zpožděním. Zaznamenali jsme mírně rostoucí poptávku ze strany nájemců v prvních měsících letošního roku," sdělila vedoucí kancelářského týmu v pražské pobočce Cushman & Wakefield Radka Novak.

Nejvyšší nájemné za moderní kanceláře se v Praze podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum pohybovala v závěru loňského roku kolem 20 až 21 eur za metr čtvereční měsíčně, což je asi 486 až 510 korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita