Jak zemětřesení zasáhne japonskou ekonomiku?

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Rozsáhlé páteční zemětřesení podle analytiků zřejmě dočasně zasáhne japonskou ekonomiku. Poté by však mělo být hospodářství podpořeno obnovou vzniklých škod. Náklady na nápravu škod nicméně prohloubí schodek japonského rozpočtu, jehož úroveň již nyní vyvolává obavy. Dopady zemětřesení na světovou ekonomiku budou podle analytiků omezené, protože Japonsko v současnosti není významným motorem globálního hospodářského růstu.

Agentura Reuters upozornila, že negativní důsledky zemětřesení pro japonskou ekonomiku by mohly být výraznější a delší, než se původně předpokládalo. Zemětřesení narušilo výrobu řady japonských firem. V pondělí kvůli němu budou uzavřeny všechny japonské automobilové továrny firem Toyota Motor, Nissan Motor a Honda Motor. K uzavírání továren přikročily i další podniky, například výrobci elektroniky či ropné rafinerie.

Pojišťovny by podle firmy AIR Worldwide mohlo zemětřesení stát téměř 35 miliard dolarů (zhruba 610 miliard Kč). Mohlo by tak být z hlediska pojistných škod zdaleka nejdražší v moderní historii. Odborníci upozorňují, že škody na pojištěném majetku budou pravděpodobně představovat pouze zlomek celkových hospodářských ztrát, které zemětřesení přinese.

Obavy vzbuzuje rovněž vysoký veřejný dluh, který představuje zhruba dvojnásobek ročního hrubého domácího produktu Japonska. Někteří analytici navíc upozorňují, že rozsah zemětřesení a jeho následků stále zůstává velmi nejasný, a to zejména poté, co sobotní exploze v jaderné elektrárně poškozené zemětřesením způsobila menší únik radiace.

Analytici mají obavy z negativních důsledků výpadků elektrické energie. "Dodávky elektřiny jsou rozhodujícím faktorem. Pokud je trvalým způsobem poškozena výroba elektřiny, může to mít trvalý vliv na ekonomiku," upozornila analytička Michala Marcussenová ze společnosti Société Générale.

Většina analytiků uvedla, že ačkoli by se japonská ekonomika nemusela vrátit k růstu v letošním prvním čtvrtletí, měla by zvrátit pokles ještě v průběhu letošního roku. V posledním čtvrtletí loňského roku se japonský HDP snížil o 0,3 procenta. "Po prvotním útlumu ekonomická aktivita poroste díky rekonstrukci," uvedl jeden z analytiků investičního fondu Pimco.

Pro světovou ekonomiku podle analytiků představuje japonské zemětřesení menší hrozbu než růst cen ropy v důsledku nepokojů na Blízkém východě a v severní Africe. "Světová ekonomika bude v pořádku," uvedl hlavní ekonom makléřské společnosti Pierpont Securities Stephen Stanley.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita