Změna podmínek odměňování za práci přesčas

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnancům by v budoucnu nemusela za určitých podmínek náležet dodatečná odměna za práci přesčas. Bude stačit, když dá zaměstnavatel do smlouvy, mzdového výměru nebo do vnitřního předpisu ustanovení, že mzda v sobě zahrnuje i odměnu za přesčasovou práci. Vyplývá to z novely zákoníku práce připravené ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Ta je v současnosti v připomínkovém řízení. Pokud ji schválí parlament, začne platit v příštím roce.

MPSV chce změnou vrátit situaci do stavu z roku 2006. "Jedná se o opatření v souvislosti s rušením některých ustanovení zákona o mzdě," řekla ČTK mluvčí MPSV Viktorie Plívová. Návrat stavu podle ní zjednoduší administraci přesčasů.

Současná úprava zákoníku práce umožňuje sjednat mzdu s přihlédnutím k práci přesčas pouze u vedoucích pracovníků. Přesčasové hodiny ale u nich nesmí překročit 150 hodin ročně. MPSV však plánuje rozšířit toto ustanovení na všechny zaměstnance. V současnosti přitom mají právo buď na náhradní volno nebo mzdu a příplatek nejméně ve výši 25 procent průměrného výdělku.

Změny v oblasti přesčasů se ovšem nedotknou pouze běžných zaměstnanců, ale také vedoucích pracovníků. Podle advokátní kanceláře Randl Partners, která na celou záležitost upozornila ve svém zpravodaji, bude možné sjednat mzdu s přihlédnutím k práci přesčas až do rozsahu přibližně 416 hodin za rok.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita