Zdanění fyzických osob by se mělo reformou daní mírně snížit

10.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud by byla daňová reforma připravovaná ministrem financí Miroslavem Kalouskem schválena, mírně by se snížila celkově daň z příjmu fyzických osob. Daň z příjmu právnických osob by zůstala nezměněna. Kalousek to uvedl na dnešním setkání s manažery, které organizuje týdeník Euro. Daňovou reformu chce ministr představit v pátek 18. března, upřesnilo dnes MF.

"Celkově nechceme daně zvyšovat, ale nemůžeme si dovolit ani je výrazně snížit," uvedl Kalousek. Zdanění fyzických osob přitom podle něj klesne především úpravami u zdanění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), tedy podnikajících na živnostenský list. "Není tedy pravda, že živnostníkům chceme situaci ztížit," dodal.

Cíle daňové reformy jsou přitom podle Kalouska jednoznačné, a to systém zjednodušit, zprůhlednit a zajistit rovné podmínky pro všechny. Podle dřívějších informací by měla daňová reforma platit od roku 2013. MF přitom v rámci reformy chystá například zrušení valné většiny daňových výjimek, zdanění loterijních firem a zavedení loterijní daně.

Daň z příjmu právnických firem v současnosti činí 19 procent. Vládní koalice přitom podle Kalouska zvažuje zvýšení této daně na 20 procent jako kompenzaci za případné sjednocení daně z přidané hodnoty na méně než 20 procentech. V takovém případě by byl ale plánovaný koncept daňové reformy narušen, upozornil ministr.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita