Nejvíce investorů v roce 2010 přilákal Jihomoravský kraj

09.03.2011 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.3.2011 Celkem 52 investorů z České republiky i ze zahraničí se v loňském roce rozhodlo uskutečnit své projekty v Jihomoravském kraji. Co do počtu investic tak Jihomoravský kraj jednoznačně předčil ostatní regiony.

Díky investicím v celkové hodnotě 1,123 miliard korun, kterým na jih Moravy pomohla agentura CzechInvest, by v regionu mělo vzniknout až 1 678 nových pracovních míst. I v této kategorii Jihomoravský kraj obstál nejlépe.

„Jihomoravský kraj patří k nejoblíbenějším lokalitám pro nové investice. Především Brno je lákavé zvlášť pro investice do výzkumu a vývoje nebo strategických služeb, zvláště do vývoje softwaru. Velkou zásluhu na tom má přítomnost kvalitních vysokých škol,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Letošní statistiky pouze potvrzují dlouhodobý trend, že pro investory je Jihomoravský kraj velice atraktivním místem. Vedle kvalitních vysokých škol na tom má zásluhu i fakt, že pro řadu investorů do služeb nebo do vývoje softwaru je pracovní trh v Praze, o kterou se obvykle zajímají jako první, už příliš napjatý. Agentura CzechInvest jim pak umí vysvětlit, že Brno může být pro jejich investici ještě příhodnější volbou,“ dodává generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Pro Jihomoravský kraj se v loňském roce rozhodla například tchajwanská společnost AU OPTRONICS, která se zabývá výrobou plochých obrazovek. Díky této investici by mohlo vzniknout až 150 nových pracovních míst.

Od roku 1993 CzechInvest pro Jihomoravský kraj zprostředkoval 264 investičních projektů v celkové hodnotě přesahující 60,572 miliard korun. Pro kraj to mimo jiné znamená postupný vznik až 28 706 nových pracovních míst. Druhý největší počet investičních projektů v loňském roce zaznamenal s přispěním agentury CzechInvest Moravskoslezský kraj (29 projektů). Pomyslnou třetí příčku obsadil Středočeský kraj s 26 projekty.

Autor článku

Tiskovka