Jak to bude se stavebním spořením?

09.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí chce otevřít stavební spoření i jiným subjektům než specializovaným spořitelnám, protože vyšší úroveň konkurence by prospěla klientům i státu, řekl v úterý šéf resortu Miroslav Kalousek.

"Zvýšená konkurence může přinést účastníkům řadu výhod, takže vládě předložím novelu zákona, která umožní zapojení také dalších retailových institucí, nejen staveních spořitelen do tohoto produktu," řekl Kalousek na fóru Zlatá koruna.

Celkový objem státem podporovaného stavebního spoření loni meziročně stoupl o 3,6 procenta na 430,1 miliardy korun, ukazují data Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Na druhé straně stavební úvěry meziročně stouply o 26 miliard na 293,4 miliardy korun, a poměr úvěrů vůči vkladům se tak zvýšil na 68 procent ze 64 procent v roce 2009.

"Očekávám od (změny) větší komfort pro spotřebitele v důsledku větší konkurence, i větší komfort pro ministry financí, neboť pevně doufám, že tento krok oslabí lobbyistický vliv asociace stavebních spořitelen," dodal Kalousek.

Stát zavedl od 1.ledna letošního roku 50procentní zdanění příspěvku na stavební spoření, jež tvoří součást kroků středopravé vlády Petra Nečase na vyrovnání veřejných financí.

Loni stát na podpoře stavebního spoření vyplatil 11,74 miliardy korun, zhruba o 1,5 miliardy méně oproti roku 2009.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita