Průměrná mzda se ve 4. čtvrtletí zvýšila o více než 2 %

07.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průměrná mzda v posledním čtvrtletí loňského roku stoupla meziročně o 2,1 až 2,3 procenta, odhadli analytici oslovení ČTK. Reálná mzda, tedy mzda po odečtení inflace, ovšem na konci loňského roku zůstala téměř beze změny. Údaje o mzdách za čtvrté čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad ve středu 9. března. Za celý loňský rok podle odhadů průměrná mzda stoupla o 2,1 procenta.

Ve třetím čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 473 korun na 23.665 Kč. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila jen o 0,1 procenta.

"Růst mezd se drží zpátky. V posledním čtvrtletí 2010 podle našeho odhadu jen tak tak stačil pokrýt růst cen spotřebního zboží. Reálná kupní síla průměrné mzdy je stejná jako loni. Jinými slovy, za průměrnou mzdu jsme si loni ke konci roku mohli koupit stejné množství zboží a služeb, ale ne více," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní tak průměrná mzda na konci loňského roku činila 26.095 korun. "V eurech se ale průměrná česká mzda zvýšila na 1054 eur z 951 eur ve třetím čtvrtletí zásluhou i mírného posílení koruny vůči euru," upozornila.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita