Daňové přiznání odevzdala necelá sedmina poplatníků

04.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Přiznání daně z příjmu fyzických osob dosud odevzdalo 15 procent z celkového počtu daňových poplatníků, v samotné Praze pět procent lidí. ČTK to dnes sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová s tím, že daňová správa očekává, že letos lidé odevzdají zhruba 1,8 milionu přiznání, tedy přibližně stejně jako loni. Přiznání je třeba odevzdat do 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 1. července.

Pokud se člověk s podáním přiznání opozdí o více než pět pracovních dnů, může mu finanční úřad uložit pokutu ve výši minimálně 500 korun a maximálně pět procent ze stanovené daně.

Finanční úřady i letos prodlouží na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz. Od 21. března do 1. dubna budou úřady každý pracovní den otevřeny do 18:00. V okresních městech budou otevřeny i v sobotu 26. března do 12:00.

Češi mají i letos k dispozici více způsobů, jak podat daňové přiznání. Mohou formulář zaslat poštou nebo podat přes internet. Například elektronické podání daňových přiznání na internetových stránkách české daňové správy umožní elektronicky vyplnit jakýkoliv formulář daňového přiznání včetně kontroly správnosti propočtu. Navíc je možné vyplněné daňové přiznání zaslat elektronicky na finanční úřad, a to buď prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky. Zůstává i možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně.

Vedle toho mohou lidé, kteří nechtějí přiznání zaslat elektronicky, využít i interaktivní formulář, který bude nově možné vyplnit přímo na počítači a následně vytisknout. Ve srovnání s běžným tiskopisem daňového přiznání bude tento formulář navíc opatřen čárovým kódem, který umožní české daňové správě načíst údaje z daňového přiznání do příslušného systému a tím zrychlit proces zpracování.

Loni finanční úřady obdržely za zdaňovací období 2009 celkem 1,79 milionu daňových přiznání z příjmu fyzických osob. Celkem úřady vybraly na dani z příjmu fyzických osob loni téměř 120 miliard korun z toho 87,5 miliardy putovalo do státního rozpočtu. Zbytek získaly v rámci rozpočtového určení daní kraje a obce.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita