Týdenní komentář: Dodávky ropy z Libye jsou zastaveny

04.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle zdrojů z lodního průmyslu byly přerušeny dodávky ropy z Libie. Může to ohrozit dobrou prognozu české ekonomiky?


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Ceny potravin v únoru dále rostly
Světové ceny potravin pokračují v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Stoupl tak již osmý měsíc za sebou. Index, který sleduje měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, dosáhl v únoru 236 bodů. Stoupl tak o 2,2 procenta z lednového rekordního maxima.


2. Podáno meziročně o 67 % insolvenčních návrhů více
V únoru bylo v České republice podáno 1813 insolvenčních návrhů, což je o 729 více než loni v únoru. Výrazný meziroční nárůst způsobilo hlavně zvýšení počtu návrhů na osobní bankroty. Počet insolvenčních návrhů na fyzické osoby se totiž takřka zdvojnásobil na 1284. U firem se počet insolvenčních návrhů v únoru meziročně zvýšil z 424 na 529. ČTK o tom dnes informovala společnost Creditreform.


3. Dodávky ropy z Libye jsou zastaveny
Dodávky ropy z Libye prakticky stojí, když vývoz dvanáctého největšího světového exportéra přerušilo omezení těžby a špatné počasí, uvedly zdroje z lodního průmyslu. Zdroje sdělily agentuře Reuters, že špatné počasí ve Středozemním moři způsobilo, že nejméně čtyři tankery o celkové kapacitě 2,4 milionu barelů ropy nebyly schopny nakládat nebo vyplout z libyjských přístavů.


4. Evropská ekonomika zaostala na konci 2010 za očekáváním
Ekonomika eurozóny i EU ve 4. čtvrtletí loňského roku rostla pomaleji než očekávaly trhy. HDP eurozóny vzrostl mezičtvrtletně o 0,3 procenta a celé evropské sedmadvacítky o 0,2 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ekonomika eurozóny vzrostla ve 4. čtvrtletí 2010 o 2,0 procenta a v Evropské unii o 2,1 procenta.


5. Slovenská nezaměstnanost se na začátku roku zvýšila na 13 %
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v lednu vzrostla na 12,98 procenta z prosincových 12,46 procenta, uvedl v pondělí úřad práce. Údaj tak překonal očekávání analytiků z průzkumu Reuters, kteří odhadovali, že nezaměstnanost na Slovensku v lednu stoupla pouze na 12,7 procenta.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Nezaměstnanost v eurozóně na začátku roku klesá
Míra nezaměstnanosti v eurozóně v lednu nečekaně klesla na 9,9 procenta z prosincových 10,0 procenta, ukázaly v úterý údaje Eurostatu. Míra nezaměstnanosti v celé 27členné Evropské unii se snížila na 9,5 procenta z prosincových 9,6 procenta. Statistický úřad Evropské unie uvedl, že počet lidí bez práce v lednu v 17členné eurozóně klesl o 72.000 na 15,78 milionu. V celé 27členné EU se snížil o 43.000 na 23,05 milionu.


2. Česká ekonomika může podle Singera obnovit rychlý růst
Česká ekonomika má dobré předpoklady k obnovení poměrně rychlého tempa růstu a předkrizové úrovně by mohla dosáhnout zhruba koncem letošního roku, uvedl ve čtvrtek guvernér České národní banky Miroslav Singer.


3. Maloobchodní tržby v Německu začátkem roku nečekaně rostly
Německé maloobchodní tržby v lednu meziměsíčně v reálných cenách stouply o nečekaně výrazných 1,4 procenta po prosincovém růstu o 0,3 procenta po vzestupné revizi, ukázaly ve čtvrtek předběžné údaje Spolkového statistického úřadu.


4. Aut se letos u nás vyrobí přes 1,1 milionu vozidel
Výroba motorových vozidel v ČR letos určitě přesáhne 1,1 milionu vozů. Loni tuzemské automobilky vyrobily 1,095 milionu automobilů. V rozhovoru pro ČTK na ženevském autosalonu to uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.


5. Daňové zvýhodnění soukromých investic do vědy
Ministr financí Miroslav Kalousek chce víc daňově zvýhodnit vědu a výzkum. Počítá s tím v připravované novele zákona o dani z příjmu. Její parametry chce představit v polovině března, zákon by podle něj měl být schválen do konce roku a měl by platit od roku 2013. Nová úprava má podnikatele motivovat k vyšším investicím do vědy a výzkumu.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT