Daňové zvýhodnění soukromých investic do vědy

03.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce víc daňově zvýhodnit vědu a výzkum. Počítá s tím v připravované novele zákona o dani z příjmu. Její parametry chce představit v polovině března, zákon by podle něj měl být schválen do konce roku a měl by platit od roku 2013. Nová úprava má podnikatele motivovat k vyšším investicím do vědy a výzkumu. Kalousek to vnímá jako jednu ze základních podmínek konkurenceschopnosti země.

Podnikatelé si nyní o výši investice do vědy a výzkumu mohou snížit daňový základ. Investici do majetku tam mohou započítat ze sta procent, částku vynaloženou na platy výzkumníků z 200 procent. Kalousek chce, aby bylo možné i pořízení hmotného majetku započítat z 200 procent.

Ještě víc chce zvýhodnit podnikatele, kteří z roku na rok investici do vědy a výzkumu zvýší. Z daňového základu si pak budou moci odečíst kolem 220 procent investice, číslo dává Kalousek k diskuzi. Pokud firma nakoupí badatelský výstup od vysoké školy, bude parametr ještě výhodnější. "Řekněme 240 procent," vyčíslil ministr.

Podle šéfa jihomoravské TOP 09 Jana Vituly se má paralelně uskutečnit reforma vysokých škol, "která velmi spoléhá na to, že se podaří posílit tento pilíř financování". Pro firmy je podle něj také daňové zvýhodnění průhlednější a přijatelnější, než možnost žádat na výzkum a vývoj dotaci. "Když nevědí, jestli peníze dostanou, nebo nedostanou," dodal.

Kalousek dnes detaily chystané daňové změny přijel do Brna konzultovat se zástupci inovativních firem a rektorem Masarykovy univerzity Petrem Fialou.

Firmám zaměřeným na inovace a špičkové technologie má vyjít vstříc i zachování stropů pro odvody sociálního a zdravotního pojištění. Kalousek stropy podporuje, případně je chce v budoucnu ještě snížit. Argumentoval tím, že špičkoví výzkumníci mají vysoké platy, a chce-li stát inovativní firmy podpořit, je třeba stropy zachovat. "Odvody ze sociálního a zdravotního pojištění bez stropů jsou obrovskou zátěží a znamenají podnikatelsky nepříznivé prostředí. Zeměkoule je malá, v takovém případě investoři a podnikatelé z takové oblasti utíkají," řekl.

Dnes neplatí zaměstnanci pojištění z příjmů nad 87.000 korun hrubého. V ČR je takových lidí asi 100.000. Stát kvůli krizi uvažoval o zrušení stropů. Změna však neprošla.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita