Ceny plynu se nezmění, aspoň u hlavních dodavatelů

02.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Společnosti E.ON a ČEZ ve druhém čtvrtletí 2011 nebudou domácnostem měnit současné ceny plynu. Řadí se tak po bok dalších hlavních plynárenských firem, které své ceny také ponechávají beze změn. ČTK o tom dnes informovali mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž a firmy E.ON Vladimír Vácha. Stejné ceny plynu ve druhém čtvrtletí zachovají i RWE Transgas a Pražská plynárenská, které tento záměr oznámily již v pondělí.

Přestože ceny ropy, na které jsou vázány ceny plynu, na světových trzích dlouhodobě rostou, plynárenským firmám se podařilo udržet ceny na stejné úrovni mimo jiné kvůli silnému kurzu koruny. Analytici přitom pro druhé čtvrtletí předpokládali mírné zdražení plynu.

RWE Transgas v prvním čtvrtletí zdražil plyn o 2,3 procenta, což podle obchodního ředitele firmy Tomáše Varcopa zohlednilo trend růstu ropných derivátů na světových trzích. V prvním čtvrtletí E.ON zlevnil plyn o 4,7 procenta, Pražská plynárenská už v lednu ponechala ceny plynu beze změn.

ČEZ začal plyn domácnostem nabízet v polovině loňského roku, od té doby získal přes 80.000 zákazníků. "Nízkou cenou plynu jsme dali trhu výrazný impulz. Trh s plynem se rozhýbal, tak jak to už léta funguje na trhu s elektřinou," uvedl ředitel obchodní divize ČEZ Alan Svoboda. E.ON plynem zásobuje zhruba 110.000 zákazníků v jižních Čechách.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita