Veletrh CeBIT letos zaostří na cloud computing

28.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nad největším veletrhem výpočetní a telekomunikační techniky na světě CeBIT v německém Hannoveru se v předchozích letech vznášely mraky. Letos je oblak, ten počítačový, jeho hlavním tématem. Službu cloud computing, která umožňuje spouštění počítačových aplikací nebo ukládání dat přímo na internetu, považují odborníci za budoucnost IT branže a hannoverský veletrh chce od 1. do 5. března ukázat její možnosti.

"Z pohledu uživatele není cloud nic jiného než služba ze zásuvky," tvrdí šéf německé divize počítačové firmy Hewlett-Packard Volker Smid. Na principu "počítačového oblaku" fungují už dnes běžně e-mailové schránky, internetové fotoúschovny, o populární sociální síti Facebook nemluvě. V budoucnu má být cloud computing využíván firmami i soukromými uživateli ještě intenzivněji a experti odhadují, že do pěti let poteče do tohoto konceptu deset procent všech investic určených pro informační technologie. Jen letos to má být přes 68 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč).

"Cloud computing je na nejlepší cestě provést revoluci v celém IT světě," zdůvodnil šéf veletrhu Ernst Raue výběr letošního hlavního tématu. Na CeBITu ale budou odborníci také diskutovat o zabezpečení osobních dat, které v souvislosti s cloud computingem vyvolává řadu nejistot.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita