D o 12.března budou představeny změny daní z příjmu

28.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představí nejpozději do 12. března principy pro změny u daně z příjmu fyzických a právnických osob. Řekl to dnes v pořadu Partie televize Prima s tím, že v zájmu České republiky podle něho není růst ceny práce.

Sazba daně z příjmu u právnických osob v Česku nyní činí 19 procent, fyzické osoby platí rovnou daň ve výši 15 procent z tzv. superhrubé mzdy.

"Já jsem přesvědčen, že v zájmu českých občanů je, aby nebylo co nejvíc zdraženo to zboží, u kterého chceme, aby bylo co nejvíc uplatněno na trhu, a to je lidská práce," uvedl ministr Kalousek s tím, že lidská práce je v Česku zatížena čtvrtými nejvyššími odvody ze zemí OECD. Zvyšování daní z příjmu či odvodů sociálního pojištění by podle Kalouska vedlo k růstu nezaměstnanosti, zvyšování deficitu a snižování konkurenceschopnosti ČR.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil s ministrem nesouhlasil. "Je třeba se dívat na celkové náklady práce a nevytrhovat pouze sociální odvody," oponoval s tím, že celkové náklady práce řadí Česko podstatně níže ve světovém žebříčku. "Co se týče celkových nákladů práce, jsme naprosto konkurenceschopní," uvedl.

Sazba daně z příjmu u právnických osob klesla od ledna roku 2010 v České republice na 19 procent, když v roce 2009 činila 20 procent a v roce 2008 byla 21 procent. Ještě v roce 2007 právnické osoby platily daň 24 procent. Fyzické osoby nyní platí rovnou daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita