Revize přístupu EK k drobnému podnikání

25.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise ve středu 23.2. 2011 představila revizi Aktu pro Drobné podnikání (tzv. SBA), který již od prosince 2009 propaguje podporu evropských malých a středních podniků. SBA obsahuje kombinaci principů a návrhů legislativních opatření stěžejních pro růst malých a středních podniků (MSP), zlepšení jejich přístupu na trhy třetích zemí, kapitálu, inovacím a eko-inovacím, a snížení administrativní zátěže. Jeho nedostatečná implementace a potřeba propojit SBA s novými evropskými iniciativami jako je strategie EU 2020 a její vlajkové iniciativy, vedly Komisi k revizi SBA.

Revize ve formě Sdělení přináší přehled o pokroku v implementaci SBA za poslední dva roky, nabízí nová opatření nezbytná pro podporu MSP a navrhuje nástroje pro lepší implementaci principů SBA v členských státech. Právě implementace principů na národní a lokální úrovni se negativně promítá do hodnocení pokroku SBA. Naopak veškeré legislativní iniciativy uvedené v původním SBA byly přijaty s výjimkou statutu Evropské soukromé společnosti, které se nedostala podpora ze strany členských států. Mezi přijatá opatření například patří postavení elektronické fakturace na úroveň listinné, umožnění hotovostního účetnictví při odvodu DPH, zavedení zákonné 30denní platební lhůty pro veřejné orgány, snížení doby a nákladů pro založení společnosti.

Komise se v následujícím období hodlá zaměřit na implementaci principů SBA, tj. posouzení dopadů předkládané legislativy na MSP a principu „jen jednou“, kdy státní orgány budou po podnikatelích požadovat informace, dokumenty či oprávnění jen jednou. Obecně Komise doporučuje členským státům, aby při implementaci směrnic nepřidávaly další administrativní zátěž. Komise se v dokumentu také zabývá lepším přístupem MSP k financím, a to především zjednodušením evropských fondových nástrojů, poskytnutím programů úvěrových záruk a všeobecnou informovaností investorů o příležitostech, která MSP nabízejí. Komise doporučuje členským státům vytvořit instituty úvěrových ombudsmanů, kteří by ulehčili dialog mezi MSP a úvěrovými institucemi.

Mezi dalšími návrhy Sdělení se objevuje společný konsolidovaný základ daně z příjmu právnických osob, opatření na jednodušší přeshraniční vymáhání dluhů a revize evropského systému normalizace, jejímž cílem jsou normy přívětivější a dostupnější pro malé a střední podniky. Komise také zmiňuje nástroj pro evropské smluvní právo, jehož výhody v této chvíli nelze příliš dobře odhadnout. Naopak v jeho souvislosti zaznívá ze strany podnikatelských zástupců a spotřebitelů spíše odmítavý postoj. Komise také navrhuje členským státům zřizovat „jednotná kontaktní místa“ s cílem zjednodušit administrativní postupy a poradenství pro malé a střední podniky týkající se používání pravidel označování původu. Evropská komise rovněž navrhuje podporu malých a středních podniků při internacionalizaci a implementaci nového plánu pro energetickou účinnost. V oblasti energetiky spatřuje Komise velký potenciál v roli expertů evropské sítě Enterprise European Network.

Komise také členským státům doporučuje poskytovat více informací a finanční podpory pro MSP při přístupu na třetí trhy. Sama tento rok představí Strategii pro podporu MSP na trzích mimo EU a Strategii globálně konkurenceschopných klastrů a sítí.

V neposlední řadě Komise doporučuje členským státům koordinaci a spolupráci s podnikatelskými organizace při implementaci lokálních a národních plánů SBA.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita