Nepokoje v Libyi se dotknou i českých firem

24.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nepokoje v Libyi a několika dalších arabských zemích mohou podle odborníků zkomplikovat obchodní aktivity českých firem v tomto regionu. Libye sice ve statistikách českého exportu nepatří mezi hlavní vývozní teritoria, avšak tuzemským podnikům se na tamním trhu před vypuknutím nepokojů začaly rýsovat nové obchodní příležitosti.

"Na začátku úspěchu v projektech, kde stále máme šanci, je v těchto zemích dost často nezbytné investovat do společného podniku. To je za současné situace z pohledu investora velmi riskantní nejen v Libyi. Takže je dost pravděpodobné, že u projektů dojde minimálně k časovému zdržení," uvedl generální ředitel vládní agentury na podporu obchodu CzechTrade Ivan Jukl.

Libyí zmítají rozsáhlé nepokoje od poloviny února. Například podle italských odhadů si srážky v Libyi vyžádaly už 1000 mrtvých. "O tom, že situace je skutečně vážná, svědčí i fakt, že země, kterým se i v nestabilních oblastech daří, jako je třeba Čína, nyní z Libye své lidí stahují," podotkl Jukl.

České velvyslanectví v Libyi krátce před propuknutím nepokojů informovalo o tom, že české firmy by se mohly v Libyi podílet na investicích do těžby a zpracování nerostných surovin. "Libye má zájem o spolupráci s ČR hlavně při realizaci projektů na těžbu železných rud a sklářských písků, ale nebrání se i společným podnikům v oblasti těžby a úpravy bentonitu, kaolínu, žáruvzdorných jílů a dalších nerudních surovin," stojí ve zprávě, kterou nedávno zveřejnil portál BusinessInfo.cz.

V Libyi je nyní podle informací českého zastupitelského úřadu rozestavěno 16 cementáren s celkovou roční kapacitou 500 miliard tun cementu. "Do čtyř let by se měl z Libye stát vývozce cementářských surovin, namísto současného dovozce cementu," uvedli pracovníci českého velvyslanectví. Příležitostí pro české firmy je také modernizace těžby ropy, zemního plynu a petrochemického průmyslu v Libyi. "Zde je příležitost pro zkušené české firmy uplatnit se jako subdodavatelé velkých ropných společností a hlavních kontraktorů petrochemického průmyslu," uvedli odborníci z portálu BusinessInfo.cz.

Český vývoz do Libye v posledních letech výrazně rostl a Česká republika vykazovala kladnou bilanci. Zatímco v roce 2005 jeho hodnota podle údajů BusinessInfo.cz činila 11 milionů dolarů, tak v roce 2009 obnášela 162 milionů dolarů. Naopak dovoz z Libye klesl z 113 milionů dolarů v roce 2005 na 12,5 milionu dolarů v roce 2009. Nižší dovoz z Libye souvisí zejména s poklesem importu tamní ropy.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita