DPH by se podle Drábka měla sjednotit už v roce 2012

23.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) by preferoval, aby daň z přidané hodnoty (DPH) byla sjednocena na 20 procentech už od ledna 2012. Peníze, které by tak stát získal navíc ještě před spuštěním důchodové reformy, by dal například na pokrytí deficitu důchodového účtu v průběžném systému.

Sjednocení DPH by mělo podle Drábka přinést státu asi 58 miliard korun. Peníze ze státního průběžného systému na soukromé individuální účty si ovšem budou moci společnosti převádět podle plánovaného harmonogramu až od roku 2013.

Z peněz, které by tak stát získal ještě před faktickým spuštěním soukromého spoření, by podle Drábka mělo být asi 20 miliard korun použito na snížení nákladů práce. Sem patří mimo jiné zrušení příspěvků firem na státní politiku zaměstnanosti. To se pohybuje ve výši 1,2 procenta superhrubé mzdy zaměstnance. Dále sem náleží zrušení povinného příspěvku zaměstnavatelů na úrazové pojištění ve výši 0,8 procenta mzdy. Deset miliard korun by mělo být použito na sociální dopady reforem. Zbývající peníze by chtěl Dábek použít na financování deficitu důchodového účtu.

Ke kompenzaci vyšších životních nákladů důchodců a rodin s dětmi by přitom podle Drábka mělo dojít současně se sjednocením DPH. "Já bych chtěl, aby kompenzace nastala ve stejný okamžik, kdy bude zvýšeno DPH," řekl Drábek. Například standardní valorizace důchodů totiž má podle něj až roční zpoždění.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita