Požádá Portugalsko o mezinárodní pomoc

21.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Experti znovu začínají spekulovat o tom, že Portugalsko bude potřebovat finanční pomoc od mezinárodního společenství. Píše o tom dnes deník Financial Times. Evropská centrální banka totiž koncem minulého týdne nakupovala portugalské dluhopisy a jejich úroky se vrátily na rekordní úroveň.

Výnos desetiletých portugalských vládních dluhopisů se vyšplhal až na 7,58 procenta. Portugalská vláda přitom v minulosti připouštěla, že pokud má situaci zvládnout, úroky by neměly překročit hranici sedmi procent. "Nacházíme se ve velmi ošidném bodu krize v eurozóně. Rostoucí portugalské výnosy by mohly zemi donutit, aby se začala pídit po záchranných úvěrech," řekl deníku ekonom Don Smith ze společnosti Icap.

Portugalská vláda nicméně potřebu zahraniční pomoci odmítá, v minulosti tak ovšem činilo i Řecko a Irsko, které nakonec o pomoc požádaly. "Portugalsko žádnou vnější pomoc nepotřebuje," uvedl mluvčí premiéra Josého Sócratese, podle nějž jsou jakékoli spekulace o tom, že portugalská vláda o pomoci již vyjednává, "naprosto falešné".

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita