Sjednocení sazby DPH zvýší inflaci o dvě až čtyři procenta

21.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sjednocení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent, na němž se kvůli důchodové reformě dohodli ve čtvrtek ekonomičtí ministři, navýší podle odborů inflaci o čtyři procentní body. V televizních Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Podle ministerstva financí se vyšší DPH promítne do inflace skokově meziročně asi třemi procenty, sdělil v pátek Kalousek.

"Navýšení inflace podle našich propočtů bude dělat kolem čtyř procent nad stanovenou inflaci, která je dnes odhadovaná," řekl Zavadil. U důchodců, dle jejich spotřebitelského koše, by podle něj měla inflace vzrůst ještě o jeden procentní bod více. Celkem by tak po zavedení jednotné sazby DPH mohla inflace v České republice dosáhnout více než šesti procent.

Podle analytiků, které v pátek oslovila ČTK, by změny v DPH měly zvýšit o zhruba dva procentní body. Sjednocení sazeb by tak zvýšilo výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by měl být podle nich dopad do výdajů zřejmě ještě vyšší. Podle odhadu institutu CERGE-EI však bude dopad zvýšení DPH na průměrnou domácnost činit více než 400 Kč za měsíc. Podle propočtů VV by se mělo zvýšení DPH u rodiny se dvěma dětmi projevit zhruba 500 korunami za měsíc, tedy 6000 ročně.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita