Týdenní komentář: Růst mezd potěší, růst cen potravin nikoli

18.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V tuzemských společnostech začaly loni opět růst mzdy specialistů. Rostou i ceny potravin, což mohl být podle Světové banky jeden z motivů nepokojů v Egyptě a Tunisku...


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Firmy více sledují PC svých zaměstnanců
Podíl firem, které sledují zneužívaní pracovní doby na počítačích svých zaměstnanců, se loni zvýšil o pět procentních bodů na 80 procent. Uvedla to firma truconneXion, která ovládá přes dvě třetiny tuzemského trhu s monitorovacím softwarem.


2. Průmyslová výroba USA v lednu po dlouhé době znovu klesla
Průmyslová výroba ve Spojených státech v lednu nečekaně klesla o 0,1 procenta, když návrat k normálním zimním teplotám vedl k propadu produkce podniků veřejných služeb a snížila se také produkce dolů, uvedlFederální rezervní systém. Jde o první pokles od června 2009. Analytici očekávali posílení výroby o 0,5 procenta.


3. Nynější růst cen potravin je vážným důvodem k obavám
Nynější růst cen potravin je vážným důvodem k obavám a může přispět ke zvýšení sociálního napětí na Blízkém východě i v jiných částech světa. Řekl to prezident Světové banky Robert Zoellick. Ceny se podle něj dostaly nebezpečně vysoko a patrně byly jedním z důvodů, které vedly k nepokojům v Egyptě a Tunisku.


4. Rok 2010 byl jedním z nejhorších pro vinaře
Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic sklidili 45.923 tun hroznů. Je to o 22.800 tun méně než v roce 2009. Oproti rokům 2007 a 2008 ale byla loňská sklizeň méně než poloviční. Vyplývá to z aktuálních statistik Českého statistického úřadu.


5. Produkce obilí klesla loni o 12 %
Loňská sklizeň obilí v Česku dosáhla 6,88 milionu tun a byla o 12,2 procenta nižší než v roce 2009. Meziroční pokles je vyšší, než předpovídaly dosavadní odhady. Poslední čísla zveřejněná v listopadu odhadovala desetiprocentní meziroční pokles produkce. Téměř o desetinu méně než předloni sklidili zemědělci také olejnin. Produkce brambor klesla o 11,5 procenta, naopak sklizeň cukrovky byla mírně vyšší než v roce 2009.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Zájezdy do Egypta se prodávají samy, nepokoje Čechy neodradily
Zájem českých turistů o dovolené v egyptských letoviscích překračuje nabídku zájezdů cestovních kanceláří. Cestovní kancelář Fischer musela kvůli zájmu klientů nasadit letadlo s vyšší kapacitou. Převis poptávky potvrzují Exim Tours a Blue Style. Důvodem zvýšeného zájmu je dvoutýdenní výpadek prodeje dovolených; ceny zájezdů se neměnily.


2. Pokles zájmu o daňové ráje z řad českých firem
Počet českých společností, které sídlí na místech považovaných za daňové ráje, se za loňský rok zvýšil nejméně za pět let. Vzrostl meziročně o 281 na 11.424, tedy o 2,5 procenta. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury.


3. Mzdy specialistů začínají opět růst
V tuzemských společnostech začaly v roce 2010 opět růst mzdy specialistů. Firmy začaly ve větší míře otevírat nová pracovní místa. Těžké časy ale zažívali i nadále absolventi škol bez praxe. Vyplývá to z průzkumu Salary & Benefits Guide 2010-2011, který představila personální agentura Robert Half.


4. Průměrná mzda je přes 23 tis. Kč
Průměrná mzda v České republice v prvních třech čtvrtletích loňského roku vzrostla na 23.324 korun. Byla tak o 519 korun vyšší než ve stejném období předchozího roku. Méně než průměrný plat ale berou zhruba dvě třetiny lidí, hlavně v malých firmách. Vyplývá to ze zprávy o příjmové a výdajové situaci domácností ČR zveřejněné ministerstvem práce a sociálních věcí.


5. Věřitelé možná budou mít v insolvenčním řízení silnější postavení
Poslanci schválili novelu insolvenčního zákona, která posiluje věřitele v insolvenčním řízení. Předloha obnovuje jejich právo popírat pohledávky jiných věřitelů. Kabinet předlohou reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který některá ustanovení zákona zrušil s účinností od letošního dubna. Norma nyní míří do Senátu.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík