Ministři se dohodli na sjednocení DPH

18.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 sjednotit na 20 procentech, dohodli se dnes ekonomičtí ministři koaličních stran. Výjimkou jsou některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U těch bude zachována desetiprocentní sazba.

"Vynětí těchto potravin ze zvýšené sazby přijde stát na sedm miliard korun," řekl Lidovým novinám ministr financí Miroslav Kalousek.

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

Zvýšení cen plynoucí ze změn u DPH by podle dřívějších vyjádření některých ministrů měl stát kompenzovat novými sociálními dávkami, jednorázovým zvýšením starobních důchodů a u rodin s dětmi novými slevami na sociálním pojištěním nebo na dani.

Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které se použijí na řešení deficitu důchodového účtu, uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita