Pokles zájmu o daňové ráje z řad českých firem

16.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet českých společností, které sídlí na místech považovaných za daňové ráje, se za loňský rok zvýšil nejméně za pět let. Vzrostl meziročně o 281 na 11.424, tedy o 2,5 procenta. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (Čekia).

"Pokles zájmu podnikatelů o daňové ráje souvisí s jistou nasyceností trhu, pokračující složitou ekonomickou situací v Česku, stejně jako mírným optimismem podnikatelů po vítězství pravice v parlamentních volbách nebo tlakem vlád vyspělých zemí, včetně Česka, na daňové ráje a jejich snahy o uzavírání dohod o výměně informací v daňových záležitostech," uvedla analytička společnosti Petra Štěpánová.

Upozornila, že statistiky agentury představují jen špičku ledovce, neboť Čekia tento typ informací čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů a zohledňuje jen přímou vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem. Podotkla, že někteří podnikatelé kvůli skrytí skutečných vlastníků a vytváření "dojmu serióznosti" vytvářejí složité a méně přehledné struktury firem.

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří i nadále Nizozemsko, Kypr a Lucembursko, největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Monako a Seychely.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita