Vyjádření SP ČR k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

14.02.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


10.2.2011 Kvůli možné neplatnosti pracovních poměrů tisíců statutárních orgánů a jejich členů hrozí lavina individuálních žalob

Svaz průmyslu a dopravy ČR, jako zástupce 31 odvětvových svazů a 1600 tuzemských firem, dlouhodobě poukazuje na nejednoznačnost zákonů a rozdílnost jejich výkladů. Komentoval vůči státním orgánům i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z 9. prosince 2010, podle něhož nelze souběžně působit jako statutární orgán společnosti a tytéž činnosti vykonávat na základě pracovního poměru ke společnosti.

Vzhledem k opětnému zájmu médií o tuto tématiku Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná své stanovisko.

„Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z 9. prosince 2010 je nezpochybnitelné. Znepokojující je, že vůbec došlo k situaci, kdy hrozí neplatnost pracovních poměrů tisíců statutárních orgánů a jejich členů. Dlouhodobě zaměstnavatelé poukazují na řadu trhlin v českém podnikatelském prostředí, které zneklidňuje i zahraniční investory. Potvrzuje to i nynější problém, hrozící fatálními důsledky ohledně platnosti pracovních poměrů, v oblasti daňové a při zpochybnění nároků jednotlivých osob na výplaty z nemocenského a důchodového pojištění“.

Svaz průmyslu a dopravy ČR očekává, že bude informován o dalším postupu ze strany Ministerstva financí ČR a České správy sociálního zabezpečení a rozhodnutích, která by minimalizovala možnost individuálních žalob, které by zavalily soudy.

Autor článku

Tiskovka