Jak bude fungovat fond rizikového kapitálu dnes v Praze řeší na pět desítek českých i zahraničních expertů

14.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.2.2011 Jak bude fungovat fond rizikového kapitálu dnes v Praze řeší na pět desítek českých i zahraničních expertů.

Na pět desítek expertů z českých i mezinárodních institucí včetně zástupců soukromých investičních fondů a business andělů se dnes sešlo v Praze, aby hledali ideální podobu fungování připravovaného státního fondu rizikového kapitálu. Ten nabídne na podporu začínajících inovačních firem více než miliardu korun z veřejných prostředků, další finance by do něj měli vložit přímo soukromí investoři.

"Několik mezinárodních srovnávacích studií ukázalo, že nedostatek rizikového kapitálu pro začínající firmy je hlavním důvodem, proč se v České republice daří jen velmi omezeně vydělávat na výsledcích akademického výzkumu a vývoje. Proto chceme s pomocí evropských prostředků založit fond rizikového kapitálu, který tuto mezeru zaplní,"
vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"V současné době máme rozpracovaných několik variant toho, jak by měl fond rizikového kapitálu fungovat. Dnešní setkání by mělo ukázat, která z uvažovaných variant je pro Českou republiku optimální. Definitivní návrh podoby nového fondu chceme představit v březnu," říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje.

Dnešního semináře se zúčastnil například ředitel centra pro transfer technologií švýcarského Technologického institutu Silvio Bonaccio. Právě Švýcarsko je podle Světového ekonomického fóra jedničkou v oblasti inovací, a to především díky kvalitnímu fungování fondů rizikového kapitálu. Z nových zemí Evropské unie je ve vytváření fondů rizikového kapitálu se státní podporou nejdále Polsko. Tamní Krajowy Fundusz Kapitalowy má celkovou hodnotu už 1,76 miliard zlotých, tedy téměř 11 miliard korun.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT